Vattna din hund i sommarvärmen!


Nu när sommarvärmen kommit är det extra viktigt att se till att hunden får i sig tillräckligt med vätska. Räkna inte med att hunden själv dricker det den behöver, speciellt inte om den gör något roligt. En 25 kg s hund behöver ca. 1,5 liter som grundbehov, när den inte gör någonting alls! Behovet av vätska ökar till exempel vid aktivitet, högre/lägre omgivningstemperatur och inte minst vid stress. Speciellt för hundar som ska utföra någon typ av arbete är det viktigt att man har koll på hur mycket den dricker

Att se till att hunden får i sig tillräckligt med vätska kan vi göra på flera sätt. Här är några tips!

  • Lär hunden att äta sin mat med extra vatten, börja redan med den lilla valpen. Häll på vattnet strax innan servering. På sommaren kan det vara ide att ge lite svalare vatten än på vintern.

  • Smaksätt vattnet med något som hunden tål och tycker är gott. Våtfoder för hund, katt eller lite frystorkad vom brukar kunna locka till att dricka mer.

  • Frys in vatten i glasslådor, det är toppenbra att ha vid resor. Många hundar gillar att slicka på den kalla isen men om det inte skulle passa kan man även här smaksätta med något extra gott.

  • Lär hunden att dricka ur flaska, det finns flera smarta flaskor man kan ha med vid promenader eller träning/tävling. Även här kan vattnet smaksättas.

  • Ha för vana att ge små mängder men ofta speciellt när hunden aktiveras, så ofta som var 15 minut är optimalt i mycket varmt väder. Ger man för stora mängder vätska innan aktivitet är det risk att den kräks.

  • Ge vätskeersättning för hund (sportdryck för människor kan orsaka diarré). Elektrolyterna ökar hundens förmåga att ta upp vatten samt att maltodextrinet ger bra energi till hjärnan och håller hunden mer alert. Inte minst viktigt för hundar i arbete och som använder näsan.

  • Att det dessutom står rent vatten framme som hunden kan sippa av när det passar, ser vi som en självklarhet!