Tasskötsel - så här gör vi!


Grunden till bra tassar är alltid bra gener samt ett foder som innehåller rätt sorts fettsyror för den arbetande hunden.

Under vintertid, när det är torrt inomhus eller under perioder då det är större påfrestning på tassarna t.ex höst/vinter, kan tassarna behöva lite extra hjälp med att hållas mjuka och elastiska. Då kan en fiskolja vara till stor hjälp. Tänk på att det tar minst en månad för att se om den har effekt på din hund.

Nu är det inte alltid som det funkar trots ett bra foder och kosttillskott. Då är det viktigt att du har extra koll på hundens tassar och kan åtgärda snarast för att inte förvärra skadan. Utan fungerande tassar har hunden naturligtvis svårt att prestera i skogen, på fjället eller på tävlingsbanorna.


Ta för vana att kolla igenom hundens tassar efter varje gång du tränat, jagat eller tävlat, då är chansen större att du inte missar någon liten skada som på sikt kan bli stor och ödelägga hela eller delar av er aktiva säsong.

Under den mest aktiva perioden bör du gå igenom din hunds tassar minst 1 ggr i vecka, kolla igenom klorna och klipp dem vid behov. Använder du sockar är det bra att fila/klippa dem runda, då slits inte sockarna lika mycket.


Hos vissa hundar kan det också bli en förhårdnad i trampdynan bakom klon, som ett lite veck som inte kommer att läka om du inte filar ner förhårdnaden innan hundens tassar smörjs. Det finns speciella fotfilar som man kan använda men ibland går det lika bra med en vanlig nagelfil. Ha även koll på klofästen, där kan det blir ömt och sårigt om föret är dåligt.


Skulle nu hundens tassar blivit väldigt slitna av ett för hårt underlag eller fått något mindre skärsår kan man hjälp till med läkningen genom att ge drygt 1 tsk (ca 20 gram) gelatin/dag samtidigt som man smörjer in hundens tassar, minst 2ggr/dag. Tänk på att du kan få smörja under en ganska lång tid när skadan redan uppstått.

Vi använder oss av WinterPad®-salvan, den är utmärkt för att skydda hundens tassar, mellan tårna och på trampdynorna. Salvan bildar ett vattentätt och skyddande skikt. Smörjs på känsliga områden på tassarna som utsätts för: frost, snö, is, lera, ojämn mark och vägsalt.

Är syftet att mjukgöra tassarna passar till exempel 4-ess hundsalva eller Lymmels tjärsalva.


Det är alltid bättre att förebygga skador än att behöva behandla en uppkommen skada som ibland kan bli långdragen. Använd därför sockar när risken för skador är större, t.ex. om hunden tränas mycket på grusvägar. Speciellt på hösten när det fryser på och grusvägen blir som ett sandpapper. På vintern när det blir skare eller om hunden har en mindre skada som kommer att förvärras om du inte använder sockar. Passa också på att smörja in tassen innan du sockar hunden. Salvan masseras in i tassen och skulle sockan åka av så har tassen ändå ett litet skydd. Räkna med att sockar är en förbrukning, här får du mer tips om sockar.


Att köpa dyr utrustning men inte lägga tid på att gå igenom tassarna på din hund regelbundet…..det är en dålig investering!