LAMMRECEPT!

Hel grillad lammstek

15 portioner
2 1/2 kg lammstek
salt

Marinad
1/2 dl olivolja
5 vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl persilja, hackad
1/2 del färsk rosmarin
1 tsk grovmalen svartpeppar

Så här gör du:

1. Marinad: Blanda alla ingredienser till marinaden.
2. Putsa ev köttet.
3. Lägg köttet i dubbla, stora plastpåsar.
4. Häll på marinaden och se till att köttet täcks av marinaden. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, helst över natten.
5. Torka av köttet och grilla det på låg värme på gasolgrill eller över indirekt kolglöd.
Lägg på lock. Vänd flera gånger under grillningen. Grilla tills innertemperaturen är
60°C, 1-1¼ timme.

Låt köttet vila i folie ca 20 minuter innan det skärs upp.
Salta köttet före serveringen.

Rogan josh - Indisk lammgryta


6 portioner
4 gula lökar
3 vitlöksklyftor1 röd chili
3 msk matolja
1 1/5 kg grytbitar från lamm
1 1/2 tsk malen kardemumma
1 1/2 tsk malen koriander
1 1/2 tsk malen spiskummin
1 1/2 tsk stötta dillfrön
1 krm malda nejlikor
3 msk färsk riven ingefära
500 g krossade tomater
5 dl vatten
2 dl matyoghurt
salt och peppar

Gör så här:

Skala och skiva lök och vitlök. Dela, kärna ur och strimla chilin.Fräs lök och chili sakta i oljan ca 10 minuter. Lägg i grytbitarna och blanda dem med löken och kryddorna. Rör ner ingefära, tomater och vatten. Koka grytan sakta utan lock ca 30 minuter. Lägg på locket och koka ytterligare ca 1 1/2 timme, eller tills köttet är mört.

Rör ner matyoghurt och smaka av med salt och peppar.

Servera lammgrytan med basmatiris, mango chutney och varmt naanbröd.